Pages

26 Şubat 2005

250205

2 sabah önce müthis bir dis agrisiyla uyanip, erkenden okula gidip, tedavi katina ugradim. sorun cürümeye baslamis bir dis olmaliydi. hemen röntgenini aldik o bölgenin. derken 20 yasinda oldugumu kanitlayan bir 20lik yas disinin, alt 7 numarali disime baski yaptigini gorduk.

boyle sans eseri ortaya cikan disi gösteren radyografimla, sınıfa indigimde, hoca dersten cikiyordu. hoca, radyoloji profesoruydu. anlattim durumu, gösterdim röntgeni. bana cerrahiden "yasar abi"yi bulmami soyledi.

cerrahide bir yasar "abi" yoktu tabii ki. bir yasar "bey" vardi. "profesor" olan... hiyerarsik dengeyi bozmamak adina asistanlardan birine gittim. bugüne randevu verdi.

---

12:00'de cerrahideydim.
ögle yemegi yemek istedigini soyleyen asistan, bana da cikolata yememi önererek, 12:30 icin randevu verdi. kitkatim (ki christmas pudding flavoured degil, gayet sade bir kitkatti) midemde olmak suretiyle 12:30 da yeniden arzu edilen yerdeydim.

ameliyati cok merak ediyordum. ve biliyordum ki, eger komplikasyonlari daha fazla ögrenecek olursam, girmemeyi düsünebilirdim. zira, ameliyattan 2 ders evvel, dental anestezide "enjeksiyon hatalari"ni göstermislerdi. görmede bulaniklik, dil uyusmasi, burun kanamasi vs'yi de okuyunca hafiften "yusuf yusuf" diyesim gelmisti.

asistanlarin "ben yapicam, hayir ben yapicam" diye birbirleriyle ameliyat konusunda kavgaya tutusmalari sonucu, klinikte bulunan 6 asistandan 4'ü ameliyata istirak etmeye karar verdiler.

kabul etmem gerekiyor ki, suratimi dezenfekte etmek icin kipkirmizi baticon'la boyayip, kafama da beyaz "şirinler" bonesi gecirdiklerinde, tek eksik seyin plastik bir palyaco burnu oldugunu dusundum. fotografimi da cekecektim ama bir sonraki ameliyata artik.

ameliyat biraz uzun sürdü. 25-30 dk kadar. takip edilen sira söyleydi;
  1. yanak (x1) ve dil (x2) anestezisi
  2. yanagin ekartasyonu
  3. bistüri ile dis etinin yarilmasi ve ayrilmasi
  4. frez ile cene kemiginin kürete edilmesi
  5. disin elevatörle cekilmesi
  6. o anda farkedilen kistik bir olusumun (amelom) cikartilmasi
  7. cene kemiginin sikistirilmasi
  8. disetine dikis atilmasi (x5)
  9. tamponaj

bu asamadan sonra, antibiyotigim, agri kesicim ve elbetteki gargaramla birlikte eczanenin, oradan da evin yolunu tuttum. ancak, kan kaybi, okul-ev arasi uzakligin 1,5 saat olmasi ve elimdeki buz torbasinin erimeye baslamasi gibi sebeplerden ötürü, eve geldigimde tansiyonum fazlaca düsüktü. bu da yetmezmis gibi, ac karina agri kesici aldim ve agri kesici alininca yapilmamasi gereken birkac seyden birini yaptim; uyudum.

siz bu satirlari okudugunuzda ben baska diyarlarda felan olmayacagim. bedenime hayran kalmama sebebiyet veren bir dirayet ile hala sapasaglamim. bir de pogaca yedim. kanama ara ara devam ediyor ama zamaninda uyguladigim buz tamponu sayesinde su anda gözle görülür bir sisme yok. umarim olmaz.

cünkü pazartesiye hasta bakmayi planliyorum ve sis bir yanak hic de hos degil. yaniliyor muyum?

0 Yorum:

Yorum Gönder