Pages

05 Aralık 2004

051204


yazin ortasinda birgun bebekte kahvalti eden uc arkadas, havanin
sicakligini bahane ederek ayaklari denize uzanmis bir sekilde otururken buldular kendilerini. arkadan, aksanindan turk olmadigi asikar olan bir adam seslendi "fotografinizi cekebilir miyim?"."elbette, ama bize de yollayin" denilerek mail adresi tutusturuldu bir adet, bu zatin eline. "memnuniyetle." dedi adam.

gel zaman git zaman, aradan 3 ayi askin sure gecti. inboxta bir mail; "belgian television". viruslu olmadigi detekte edilince bir baktim ki fotograf orada. yaninda da bir adet mail; "17 aralik muzakeresi yaklasirken turkiye konulu bir belgesel hazirliyorum ulusal kanal icin. acaba belgeselimde neo-muslumanlar olarak yer alir misiniz? hem batiya
acik hem musluman imaji cizmek adina".

resimde 3 kisiydik ama 1 fire ile gittik. arkamiza ortakoy camiini, bogazi ve denizi, bir parca da evimi vererek oturttular beni. yanimda arkadasim.

usamah'den girdik, bush'dan ciktik, vian'dan girdik, universitelerdeki sorunlardan ciktik, headscarf fashion'dan girdik, iran'dan ciktik. kayit 20 dk surdu. sonra etrafta dogal fotograf cekilecek geyigine, incik boncuk bakiyoruz numarasi yaptik. christmas icin evine onecek olan kameramanin 10 yasinda oldugunu soyledigi sarisin mavis kizina kolye hediye ettik bu arada.
adam cok sasirdi. cay ismarlamak istedi. oturduk. oturus o oturus. 4 kisilik crew 2 ye bolundu. turk basina 2 belcikali dusmekte. muhabir ise turkiyeye geldiginden beri sigaraya baslamis. dalga gectiler onunla "you're smokin like a turk" diye. fransiz mottosuymus. selcüte sormali.

sonra 2 kameraman kalkti, ortakoy manzarasi cekmeye. "muhabir olanla muhabbet koyulasti. sordu "erkek arkadasin var mi?" diye. bu konuda sansli degilim dedim. adam durdu once, sonra da "dogrusu sasirmadim. burada 2 senedir ikamet ediyorum ve farkettigim sey su ki, turk erkekleri guclu kisilikleri olan kadinlardan korkuyorlar. bence bir yabanciyla cok daha rahat edersin."
tam o sirada nazar boncugu satan bir kadin geldi. muhabir bir nazar boncugu hediye etti bana. "manasini biliyor musunuz bu boncugun?" dedim. "bildigim icin sana verdim" dedi. garip. herkes bunlardan hediye ediyor bu aralar bana. birseye isaret mi?

gunun lafi; biz boncuk bakiyor numarasi yaparken bir yandan yemek yiyip bir yandan fiyatlari soyleyen kadindan geldi; "bunlar simdi cekim mi yapiyolar. ay kahretsin ya..."

0 Yorum:

Yorum Gönder